DEN SUNDE SAUNA
At veksle imellem koldt og varmt er skønt - vores krop bliver vækket til live og vi kan nærmest mærke cellerne suse rundt.
Du har netop været i det kolde gys i det friske hav og glæder dig til en glohed tur i saunaen idag, enten i dit vinterbadelaug eller på besøg i en sauna et særligt sted eller på weekend.
Det bliver skønt at mærke forskellen imellem det iskolde vand og den varme tørre luft i saunaen.
Men er sauna egentlig sundt?
Hvorvidt sauna er sundt er et emne, der kan skabe lange snakke mellem dem, der elsker det, og dem, der foretrækker at få varmen på - i en varm vindtæt kåbe eller jumpsuit eller dyppet.
Den gode (eller gamle) nyhed er, at sauna mange fordele og (nærmest) ingen ulemper.
Sauna – fordele og ulemper
Når du opholder dig længere tid ad gangen i en sauna, vil kropstemperaturen stige. I starten kan det måske føles uvant og let ubehageligt. Det er dog blot en vanesag – og krydrer du din saunatur med en kold dukkert i havet, så er du ude over denne udfordring, fordi du nemt og hurtigt kan køle af og komme tilbage til normal kropstemperatur igen.
Allerbedst er det, hvis du skifter et par gange mellem et koldt dyp i vandet og en varmende tur i sauna. Start ud med at gå i vandet og sid så i sauna indtil du lige så stille kan mærke sveden pible frem på panden. Husk evt at tage en god saunahue på, så du beskytter dine hårstrå.
Hop så i vandet igen og gentag – gerne tre gange.
Slut altid på kold - det styrker dit immunforsvar og presser din krop til at genetablere varmen og den normale kropstemperatur.
Husk så at drikker masser af vand. Kroppen har brug for at erstatte al den væske, du har svedt ud, med nyt.
Sauna et rigtig godt middel til afslapning - og i en travl hverdag og mange gøremål, er det den ideelle måde at slippe alle pligterne for en stund og trække vejret dybt ned i lungerne. Varmen kan skabe en ro, og hvis du bliver siddende i varmen mere end få par minutter, så kan sauna være en måde at finde ro i en travl hverdag. Glæd dig over, hvis du har muligheden for at komme på saunabesøg efter en kold dukkert.
Hvis du er helårsbader, er det en god idé at dyppe sig et par gange og gå i sauna derimellem. På den måde vækker du kroppen ved skiftevis at give den kuldechok og varme. Den perfekte start på dagen eller weekenden, synes vi.
Sauna kan også have en positiv effekt for huden, og nogle vil gennem regelmæssige besøg i sauna opleve lindring i hudproblemer. Det kan være uren hud og/eller tør hud (her er saltvand gavnligt). Mærk forskellen i dine hud og se forskellen i spejlet.
I enkelte sjældne tilfælde kan den øgede svedproduktion forværre din hudtilstand. Det handler dybest set om at mærke efter, hvad der føles godt og fungerer for dig.
Hvis du har mulighed, så brug en salt scrub på huden, helst ikke i ansigtet, men på kroppen kan den være med til at give dig den mest silkeglatte hud og mindske appelsinhud, hvis du bruger det ofte.
Kan sauna bidrage til vægttab?
Hvis du tænker sauna og vægttab ind i samme sætning, så må vi desværre sige, at der ikke er bevist effekt. Årsagen til, at der kan være et umiddelbart vægttab af at gå i sauna er, at kroppen er kommet af med en masse væske gennem sved – men du forbrænder ikke fedt ved at gå i sauna.
Brug i stedet turen i sauna som en måde at slappe af efter en god cykeltur eller løbetur. Det kan nemlig give en følelse af ro og velvære, som er langt bedre at fokusere på, end vægttab.
Der kan dog være andre sammenhænge mellem sauna og sundhed, fordi varmen gør, at pulsen og blodtrykket kortvarigt stiger – og det kan sammenlignes med motion for blodårerne. Så sæt dig endelig til rette i saunaen og nyd varmen.
Sørg for at bruge et ekstra stort håndklæde, så du ikke brænder dig. Nordic Hamam fra NORDBAEK er 1 x 2 meter, og dermed et af det største hurtigt tørrende håndklæder, til vinterbadere.
Swim & smile,
Ida & Barbara