NY VINTERBADER? SÅDAN KOMMER DU IGANG

HVORNÅR SKAL JEG STARTE SOM VINTERBADER?

Blandt vinterbadere, vikinger og andre godtfolk er der bred enighed om, at den kolde (og officielle) sæson for vinterbadere går fra oktober til april, men vi synes egentlig, at den starter allerede i september, hvor vandets temperatur begynder at falde dag for dag.

Så hvis du altid har drømt om at afprøve det der vinterbadning ;) og blive ægte vinterbader - så er det nu, du skal igang.

Det er for de fleste mennesker langt nemmere at komme i vandet i september eller oktober end midt på vinteren, idet vandet stadig føles rimelig tempereret og ikke giver det helt vilde kuldechok på kroppen endnu.

Hvis du kommer igang nu, vil vi klart anbefale, at du kommer i vandet nogle gange om ugen - eller måske hver dag, hvis det er muligt. Så snart du har en god rutine, er det så "bare om holde ved" i takt med at vandet bliver koldere og koldere uge for uge.

I starten vil vandet føles meget koldt - selv nu - og du vil måske ikke have lyst til at fortsætte, men du skal blive ved i nogle uger 5-8 ganges badeture, før du reelt kan sige om det er noget for dig eller ej.

I takt med at vandet bliver koldere og koldere, vil kroppen vænne sig til de køligere temperaturer - dag for dag - og uge for uge. Når kroppen stadig kan "huske" sidste tur i det kolde vand, vil den blive mindre chokeret næste gang, du hopper i. Det er nemmere at holde ved med vinterbadningen, når din krop ikke skal vænne sig til temperaturer under 5 grader til at starte med, som det er i december og januar. 

Et af de allervigtigste råd, vi gerne vil dele med dig, er at tage ud og bade med en god ven/veninde eller familiemedlem, som er vinterbader. På den måde vil du helt sikkert få en masse støtte og gode råd, når du hopper i det kolde gys - de allerførste gange. 

Det kan virke grænseoverskridende at udsætte kroppen for en umiddelbart "ubehagelig" oplevelse, men prøv at holde ud, træk vejret og beslut dig først efter nogle uger om, det er dig eller ej. Din krop vil helt sikkert bede om mere, når du først er igang.

Kom igang nu - din krop vil elske dig for det. September er det bedste tidspunkt at starte på. Her kommer vi med et par gode råd, til dig, som gerne vil starte som vinterbader denne vinter.

Men først vil vi lige slå et slag for alle de sunde processer, som vinterbadningen sætter igang i din krop. Måske er det netop lige det sidste argument, der får dig overbevist om at blive vinterbader :)

 

SUNDE PROCESSER I KROPPEN

Det kolde gys er reelt et sundt chok på din krop, som sætter gang i en række vigtige og sunde processer i din krop:

 

 

I de senere år, er der mange forskere over hele jorden, der har påvist på hver deres måde, at det er sundt for kroppen at udsætte den for den stress, som det kolde vand sætter igang. Kroppen går i et sundt form for alarmberedskab, idet den tror, at der er "fare" på færde.

Forskere mener, at det er sundt for os at introducere mere modgang og "stress på kroppen" i vores liv. Vores forfædre var nemlig bygget til at modstå modgang for at overleve. Idag er vores samfund bygget op omkring komfort, så vi ikke bruger energi på at leve mere. 

Det kolde vand udsætter kroppen for en kortvarig og ganske voldsom stress, som sender stoffer ud i hjerne og krop. Blandt andet forsvarsstoffer som adrenalin og binyrebarkhormoner, humørstoffer som serotonin, samt beta-endorfiner, der dæmper smerter og stress, samt ikke mindst masser af endorfiner, som gør os glade.  

Med andre ord; Vinterbadning kan gøre dig gladere og give dig mere velvære, samt styrke dit helbred, idet din krop begynder at sætte gang i de vigtige processer, som vores forfædre faktisk overlevede på. 

Når du kommer op af vandet, mærker du et boost af energi, idet vender blodet pumper hurtigt ud i hudcellerne, samt ud i musklerne og ikke mindst til hjernen. Det skaber en dejlig varmefølelse i hele kroppen, der holder sig i flere timer, så du har det rart og føler velvære efter dit kolde dyp.

For at holde på din varmeproduktion, som sparkes igang i kroppen, skal du blot huske at iklæde dig noget varmt og vindtæt, så det varme, din krop helt automatisk producerer masser af - bliver i kroppen - og ikke farer ud i luften omkring dig. 

Du kan også læse vores artikel om cryo-sauna, hvor mange af kuldens sunde effekter også er beskrevet: her.

 

Rigtig god fornøjelse :) og husk det vindtætte tøj. 

FLEECE eller FROTTÉ?: 

Hvad skal jeg vælge til min vindtætte vinterbadekåbe?

 

De bedste badehilsener, 

Ida & Barbara

 

BLIV INSPIRERET HER