PRØV CRYO, NÅR DU SAVNER DET KOLDE GYS

Lige så meget som vi elsker sol og varme, lige så meget savner vi vinterbadning, når det er sommer.

Derfor besøgte vi for nylig en cryo sauna for at teste en alternativ måde at få et koldt boost.

Måske du har hørt om konceptet allerede, da det vinder hastigt indpas både herhjemme og i udlandet. Hvis ikke, så består behandlingen kort fortalt i, at man - stående i en kabine - udsætter sin krop for temperaturer ned til minus 140 gr. i 3 minutter.

Kulden cirkuleres i kabinen i form af nitrogen, der blot ligner og føles som meget kold luft. I modsætning til vinterbadning er der altså tale om en ’tør’ kulde. Dvs. man mærker kulden på kroppen, men når man er vant til at vinterbade, så føles den kolde luft faktisk ikke så slem, som den våde altomsluttende kulde fra iskoldt vand. Vi fik da også at vide af personalet i cryo saunaen, at vinterbadere er nogle af deres allersejeste kunder :)

Den kraftige kortvarige nedkøling giver kroppen et sundt chok, der kanaliserer blodet over til de vitale organer. I den forbindelse starter en effektiv detox-proces, som giver en lang række veldokumenterede positive effekter.

Her er hvad cryo saunaen gør ved os:

 

 • Øger blodcirkulation og forbrænding
 • Udrenser affaldsstoffer og toksiner i blodet
 • Frigiver endorfiner (også kaldet kroppens lykke-hormon)
 • Booster energi
 • Reducerer stress
 • Lindrer muskelsmerter og lokale hævelser
 • Nedsætter inflammation
 • Forbedrer kroppens evne til restitution
 • Bedre og hurtigere regulering af kropstemperatur
 • Mindsker symptomer på angst og depression (gennem udskillelse af adrenalin og noradrenalin)

 

Mange mennesker med kroniske smerter (som fx gigt og fibromyalgi) benytter pga. ovenstående effekter regelmæssigt cryo terapi med stor succes, og det samme gør atleter - professionelle såvel som amatører.

Udover de helbredsmæssige effekter giver cryo sauna også en række positive skønhedsmæssige effekter:

 

 • Opstrammer huden (gennem øget kollagenproduktion)
 • Reducerer appelsinhud
 • Vægttab (man forbrænder op til 1.000 kalorier på en enkelt 3-minutters session)
 • Øget stofskifte

 

 

Det er således svært ikke at blive begejstret ved tanken om alt det gode, kulde-terapi kan gøre for os ift. øget velvære og energi. Men det kender vi jo allerede fra vinterbadningen – særligt hvis man er en af de typer, som opholder sig i det kolde vand længere end blot det hurtige ’tepose-dyp’  Hvis man derudover veksler mellem koldt vand og klassisk varm sauna giver det blot kroppen et endnu større positivt boost, da alle vores celler kommer på overarbejde på den gode måde.

Men hvad syntes vi så egentlig om besøget i cryo saunaen? Det var sjovt og spændende at prøve – og vi følte os helt sikkert fyldt op på den gode måde, dvs. vi havde masser af energi og velvære i mange timer efter besøget. Vi kunne med andre ord sagtens finde på at gøre det igen på en varm sommerdag.

 

 

Men! Det kan i vores optik alligevel ikke konkurrere helt med vinterbadningen, hvor man jo – udover alle ovenstående gode effekter – samtidig kommer ud i naturen og oplever vind og vejr, hvilket jo blot giver en ekstra skøn dimension til det kolde boost. Og desuden er vi jo også mange, der vinterbader sammen med andre, så det værdifulde sociale aspekt skal helt sikker også regnes med ind i ligningen.

Summa summarum var vi vilde med cryo sauna, men vi ELSKER vinterbadning :)

 

KOM GODT IGANG MED VINTERBADNING:

Hvis du ikke er vinterbader endnu - kan du læse vores anbefalinger til, hvordan du kommer godt igang.

 

FLEECE eller FROTTÉ?: 

Hvad skal jeg vælge til min vindtætte vinterbadekåbe?

 

 

De bedste badehilsener, 

Ida & Barbara

BLIV INSPIRERET HER